Posted by on 4 lipca 2019

Dieta o najniższej zawartości węglowodanów podwyższyła poziom cholesterolu HDL bardziej niż dieta o najwyższej zawartości węglowodanów (9% w porównaniu z 6%, P = 0,02). Wszystkie diety zmniejszyły poziomy triglicerydów podobnie, o 12 do 17%. Wszystkie diety oprócz tej o najwyższej zawartości węglowodanów obniżały poziom insuliny w surowicy na czczo o 6 do 12%; spadek był większy w przypadku diety wysokobiałkowej niż w przypadku diety średniej (10% w porównaniu z 4%, P = 0,07). Ciśnienie krwi zmniejszyło się w stosunku do wartości wyjściowej o do 2 mm Hg, bez istotnych różnic między grupami (P> 0,59 dla wszystkich porównań). Te zmiany czynników ryzyka w populacji, która miała zamiar leczyć, były o około 30 do 40% mniejsze niż zmiany obserwowane wśród uczestników, którzy dostarczyli dane po 2 latach, odzwierciedlające efekt imputacji brakujących wartości (Tabela w dodatkowym dodatku) . Zespół metaboliczny35 był obecny u 32% uczestników na początku badania, a odsetek ten był niższy po 2 latach, w zakresie od 19 do 22% w czterech grupach żywieniowych (P = 0,81 dla porównania czteroczynnikowego). Adhezja, akceptacja diety, sytość i satysfakcja
Średnie zgłaszane spożycie w wieku 6 miesięcy i 2 lat nie osiągnęło poziomu docelowego dla makroelementów (tabela 2). Podawane spożycie stanowiło różnicę w stosunku do docelowych poziomów spożycia tłuszczu, białka i węglowodanów odpowiednio 8,0, 4,2 i 14,4 punktu procentowego, odpowiednio po 6 miesiącach i 6,7, 1,4 i 10,2 punktów procentowych po 2 latach. Podawane spożycie energii i aktywność fizyczna były podobne wśród grup żywieniowych. Uczestnicy, którzy ukończyli badanie, odnotowali średni spadek masy ciała o 6,5 kg po 6 miesiącach, co odpowiada zmniejszeniu dziennego poboru energii o około 225 kcal.
Tabela 3. Tabela 3. Factorial-Design Szacunki dotyczące wpływu rodzaju diety na średnie zmiany od linii bazowej czynników ryzyka, spożycia składników odżywczych i biomarkerów przestrzegania. Był większy wzrost od poziomu podstawowego w poziomie cholesterolu HDL, biomarker węglowodanu dietetycznego , w grupie o najniższej zawartości węglowodanów niż w grupie o najwyższej zawartości węglowodanów (różnica w zmianie 2 mg na decylitr w ciągu 2 lat) (tabela w dodatkowym dodatku); różnica ta odpowiada przewidywanej różnicy w spożyciu węglowodanów wynoszącej 6% .36 Wystąpił większy spadek wydalania azotu z moczem od wartości wyjściowej w grupie z białkami średnimi niż w grupie wysokobiałkowej (różnica w zmianie 1,6 g przy 6 miesiące i 0,8 g w ciągu 2 lat) (tabela 3); różnice te odpowiadają różnicy w diecie białka odpowiednio 10 g na dzień i 5 g na dzień. Iloraz oddechowy wynosił 0,84 na początku zarówno w grupach o wysokiej zawartości tłuszczu, jak i niskiej zawartości tłuszczu, a różnica między grupami w zmianie po 2 latach (wartość w grupie wysokotłuszczowej minus wartość w grupie o niskiej zawartości tłuszczu) wynosiła -0,02 (p = 0,002) (tabela 3). W związku z tym zmiany w biomarkerach potwierdziły, że różnice między grupami pod względem spożycia makroskładników były zgodne z odnotowanymi w raportach dietetycznych i że uczestnicy zmodyfikowali przyjmowanie makroskładników w kierunku celów, chociaż cele nie zostały w pełni osiągnięte.
Głód, pełnia, poziom głodu i zadowolenie z diety były podobne po 6 miesiącach i po 2 latach w diecie (tabela 2 w dodatkowym dodatku).
Zmiana masy ciała według obecności na sesjach grupowych i przestrzeganiu diety
Rysunek 3
[podobne: nfz szczecin sanatorium, bonimex, kramex tarnów ]

  1. Sky Bully
    15 stycznia 2019

    moje wyniki: tsh 4,400

  2. Tan Stallion
    17 stycznia 2019

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu odszkodowanie za śmierć[…]

  3. Snake Eyes
    19 stycznia 2019

    Wapnia najwiecej ma kapusta

  4. Bitmap
    21 stycznia 2019

    [..] Odniesienie w tekscie do Usługi pielęgniarskie[…]

  5. Michalina
    23 stycznia 2019

    siedziałam w przeciągu i nabawiłam się zapalenia stawów biodrowych

Powiązane tematy z artykułem: bonimex kramex tarnów nfz szczecin sanatorium

Posted by on 4 lipca 2019

Dieta o najniższej zawartości węglowodanów podwyższyła poziom cholesterolu HDL bardziej niż dieta o najwyższej zawartości węglowodanów (9% w porównaniu z 6%, P = 0,02). Wszystkie diety zmniejszyły poziomy triglicerydów podobnie, o 12 do 17%. Wszystkie diety oprócz tej o najwyższej zawartości węglowodanów obniżały poziom insuliny w surowicy na czczo o 6 do 12%; spadek był większy w przypadku diety wysokobiałkowej niż w przypadku diety średniej (10% w porównaniu z 4%, P = 0,07). Ciśnienie krwi zmniejszyło się w stosunku do wartości wyjściowej o do 2 mm Hg, bez istotnych różnic między grupami (P> 0,59 dla wszystkich porównań). Te zmiany czynników ryzyka w populacji, która miała zamiar leczyć, były o około 30 do 40% mniejsze niż zmiany obserwowane wśród uczestników, którzy dostarczyli dane po 2 latach, odzwierciedlające efekt imputacji brakujących wartości (Tabela w dodatkowym dodatku) . Zespół metaboliczny35 był obecny u 32% uczestników na początku badania, a odsetek ten był niższy po 2 latach, w zakresie od 19 do 22% w czterech grupach żywieniowych (P = 0,81 dla porównania czteroczynnikowego). Adhezja, akceptacja diety, sytość i satysfakcja
Średnie zgłaszane spożycie w wieku 6 miesięcy i 2 lat nie osiągnęło poziomu docelowego dla makroelementów (tabela 2). Podawane spożycie stanowiło różnicę w stosunku do docelowych poziomów spożycia tłuszczu, białka i węglowodanów odpowiednio 8,0, 4,2 i 14,4 punktu procentowego, odpowiednio po 6 miesiącach i 6,7, 1,4 i 10,2 punktów procentowych po 2 latach. Podawane spożycie energii i aktywność fizyczna były podobne wśród grup żywieniowych. Uczestnicy, którzy ukończyli badanie, odnotowali średni spadek masy ciała o 6,5 kg po 6 miesiącach, co odpowiada zmniejszeniu dziennego poboru energii o około 225 kcal.
Tabela 3. Tabela 3. Factorial-Design Szacunki dotyczące wpływu rodzaju diety na średnie zmiany od linii bazowej czynników ryzyka, spożycia składników odżywczych i biomarkerów przestrzegania. Był większy wzrost od poziomu podstawowego w poziomie cholesterolu HDL, biomarker węglowodanu dietetycznego , w grupie o najniższej zawartości węglowodanów niż w grupie o najwyższej zawartości węglowodanów (różnica w zmianie 2 mg na decylitr w ciągu 2 lat) (tabela w dodatkowym dodatku); różnica ta odpowiada przewidywanej różnicy w spożyciu węglowodanów wynoszącej 6% .36 Wystąpił większy spadek wydalania azotu z moczem od wartości wyjściowej w grupie z białkami średnimi niż w grupie wysokobiałkowej (różnica w zmianie 1,6 g przy 6 miesiące i 0,8 g w ciągu 2 lat) (tabela 3); różnice te odpowiadają różnicy w diecie białka odpowiednio 10 g na dzień i 5 g na dzień. Iloraz oddechowy wynosił 0,84 na początku zarówno w grupach o wysokiej zawartości tłuszczu, jak i niskiej zawartości tłuszczu, a różnica między grupami w zmianie po 2 latach (wartość w grupie wysokotłuszczowej minus wartość w grupie o niskiej zawartości tłuszczu) wynosiła -0,02 (p = 0,002) (tabela 3). W związku z tym zmiany w biomarkerach potwierdziły, że różnice między grupami pod względem spożycia makroskładników były zgodne z odnotowanymi w raportach dietetycznych i że uczestnicy zmodyfikowali przyjmowanie makroskładników w kierunku celów, chociaż cele nie zostały w pełni osiągnięte.
Głód, pełnia, poziom głodu i zadowolenie z diety były podobne po 6 miesiącach i po 2 latach w diecie (tabela 2 w dodatkowym dodatku).
Zmiana masy ciała według obecności na sesjach grupowych i przestrzeganiu diety
Rysunek 3
[podobne: nfz szczecin sanatorium, bonimex, kramex tarnów ]

  1. Sky Bully
    15 stycznia 2019

    moje wyniki: tsh 4,400

  2. Tan Stallion
    17 stycznia 2019

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu odszkodowanie za śmierć[…]

  3. Snake Eyes
    19 stycznia 2019

    Wapnia najwiecej ma kapusta

  4. Bitmap
    21 stycznia 2019

    [..] Odniesienie w tekscie do Usługi pielęgniarskie[…]

  5. Michalina
    23 stycznia 2019

    siedziałam w przeciągu i nabawiłam się zapalenia stawów biodrowych

Powiązane tematy z artykułem: bonimex kramex tarnów nfz szczecin sanatorium